بارانداز متقاطع

Cross-Dock


Cross-Dock

بارانداز متقاطع




    بارانداز متقاطع

    بسیاری از شرکتها اخیراً تلاش های خود را برای دستیابی به بهبودهای اساسی در عملیات تولیدی در بهبود کارایی عملیات توزیع و لجستیک متمرکز کرده اند. با افزایش طیف محصولات، میانگین تقاضا برای محصولات خاص کمتر و تغییرپذیری در تقاضای خاص افزایش می یابد. بعلاوه، هزینه های لجستیکی چیزی بیش از 30% هزینه های فروش را در بر می گیرد. این امر وظیفه مدیریت شبکه های عرضه و توزیع را بسیار سخت و دشوار می سازد. یک استراتژی ابتکاری انبارداری که توان زیادی در کنترل هزینه های توزیع و لجستیک داشته و همزمان سطح خدمت رسانی به مشتریان را حفظ می کند، بارانداز متقاطع می باشد (Ballou,1999).
    بارانداز متقاطع (Cross dock) یک استراتژی ارتباطی در انبار داری نوین در سیستم لجستیک می باشد، بارانداز متقاطع به عنوان یک ترکیب کننده محصولات از محموله های خروجی، که این محموله ها به سادگی می توانند در یک مرکز توزیع چیده و دسته بندی شوند، می باشد. برای محموله های خروجی، یک مرکز توزیع در این حالت به عنوان بارانداز متقاطع تعریف می گردد. این ابزار به صورت اساسی به حذف عملیات نگهداری موجودی ها در انبارهای سنتی دسته بندی مواد و ارسال آنها به مقاصد می پردازد. همان طور که در شکل زیر نشان دهده شده است، محموله های رسیده از منابع جدا از هم، دوباره از بسته ها خارج شده و گروه بندی می گردند و به وسیله تریلرها بدون انبارش از بارانداز خارج می گردند.
    Cross-dock
    محموله ها معمولاً زمانی کمتر از بیست و چهار ساعت را در بارانداز متقاطع می گذرانند. بعضی وقت ها این زمان به کمتر از یک ساعت نیز می رسد، از این طریق بارانداز متقاطع نه تنها کالای مشتریان را تامین می¬کند بلکه مزایای زیادی را نسبت به انبارداری سنتی از قبیل کاهش سرمایه موجودی ها، کاهش فضای انبارش، کاهش هزینه های جابجایی و زمان سیکل کاری ایجاد می کند. بارانداز متقاطع همان طور که باعث افزایش سرعت جابجایی موجودی ها می گردد باعث تسریع جریان های مالی نیز می گردد.
    این استراتژی شامل حرکت مستقیم مواد از بارانداز دریافت تا بارانداز حمل با کمترین زمان توقف فی مابین است(White, 1998). بارانداز متقاطع می تواند به طور موثر کاهش اساسی در هزینه¬های ترابری را بدون افزایش موجودی بدست آورده و همچنین سطح خدمت رسانی به مشتریان را نیز حفظ کند. این استراتژی همچنین می تواند زمان چرخه سفارش را کاهش و بدین وسیله انعطاف پذیری و پاسخگویی شبکه توزیع را بهبود دهد(Apte, & Viswanathan, 2000) اگر چه این استراتژی مفهوم جدیدی نیست، اما زمانی¬که طیف وسیعی از فعالیت¬هایی مانند تولید به هنگام، تبادل الکترونیکی داده ها [Electronic Data Interchange (EDI)] و سیاست های حمل مستقیم مواد از تولید کننده به خرده فروش وجود دارد، بسیار سود آور است (White,1998).
    تلاشهای اخیر در راستای بهبود کارایی زنجیره های تامین مبتنی بر هزینه های موجودی و مقدار قابل توجهی از زمان سپری شده در این زمینه می باشد. به علت مقدار پول صرف شده در موجودی، حرکت سریع محصولات در سراسر زنجیره تامین اغلب یک هدف مهم مدیریتی محسوب می شود. یک استراتژی برای کاهش زمان حمل موجودی، بارانداز متقاطع می باشد. بارانداز متقاطع، جریان موجودی را از طریق دریافت محصولات در یک بارانداز داخلی تسریع و فوراً آنها را به بارانداز خارجی جهت ارسال به مشتری روانه می¬کند. (Hammer, 2004).
    بار انداز متقاطع یک تکنیک لجستیکی کارا برای بسیاری از شرکت های خرده فروشی، خواربار فروشی و دیگر صنایع توزیعی می باشد. استالک و همکاران(Stalk et al.) (1992) در تحقیقات خود بر اهمیت به کارگیری بارانداز های متقاطع در صنایع توزیعی اشاره کرده اند و به کارگیری بارانداز متقاطع را یک توانایی اصلی برای فروشگاه خرده فروش وال مارت(Wall mart) می دانند، به عقیده آنها بکارگیری این روش دلیل اصلی پیشی گرفتن وال مارت از رقیب خود یعنی کی مارت (K-Mart) در فروش کلی در دهه 1980 بوده است.
    وال مارت برای توزیع محصولاتش به فروشگاههای خرده فروشی از یک شبکه مرکزی به با توزیع از مرکز به اطراف (Hub & Spoke ) (این شبکه به شبکه چرخ مانند معروف است که مرکز توزیع در مرکز چرخ و شبکه های توزیع به مثابه میله های چرخ می مانند) استفاده می کند. اقلام از سوی فروشندگان به صورت بارگیری کامل کامیون به مراکز توزیع (DC) تحویل داده می شوند. در مراکز توزیع، محموله های دریافت شده از تامین کنندگان متعدد، تفکیک و دوباره به گونه ای دیگر ترکیب می شوند و به صورت بارگیری کامل کامیون به سوی فروشگاهای خرده فروشی روانه می شوند. در مراکز توزیع، اقلام برای مدت کوتاهی توقف می کنند و مستقیما از بارانداز داخلی به سوی بارانداز خارجی جابجا می شوند. وال مارت با استفاده از این استراتژی توانسته هزینه های خود را کاهش داده و به استراتژی کاهش هر روزه قیمت دست یابد. همچنین ایستگاه¬های انبارش، مورد دیگری است که از بارانداز متقاطع استفاده می¬کند. حدود 6 سال پیش، این ایستگاه¬ها، استراتژی بارانداز را در قسمت خرده فروش بکار گرفتند تا بیش از 400 فروشنده و 55% واحدهای موجودی نگهداری شده در این شرکت را درگیر کند که این خود بیانگر 75% حجم محصولات شرکت را در بر داشت.
    همچنین در دهه کنونی نیز، والمارت بزرگترین و بیشترین سود خرده فروشی را در جهان به لطف استفاده از سیستم های بارانداز متقاطع خود دارا می باشد. سیستم مورد استفاده والمارت به این صورت است که محصولات به صورت پیوسته دریافت شده به بارانداز متقاطع والمارت می روند، در آنجا محصولات انتخاب شده، از بسته بندی خارج شده و به انبار ها می روند، اغلب بدون اینکه حتی در موجودی های انبار قرار گیرند، دسته بندی می گردند، دوباره بسته بندی شده و ارسال می گردند. به وسیله اجتناب از پرداخت زمان زیاد و کاهش هزینه ها باعث کمک به افزایش سهم بازار در شرکت ها و سود آوری آنها می¬گردد. همچنین شرکت کومپویواس¬آ(CompUSA) یکی از اصلی ترین استفاده کننده های بارانداز متقاطع می باشد، این شرکت توانست هفتاد درصد حجم مالی محصولات خود را از طریق بارانداز متقاطع جابجا کند.
    در این راستا، بارانداز متقاطع در صنعت خواربار این امکان را می دهد که شرکت ها هزینه های سیستم موجودی و حمل و نقل را در میان رقابت شدید قیمتی، کاهش دهند. همچنین برای شرکت های حمل و نقل(باربری) که بدنبال ارسال کالاهای با هزینه های پایین تر می باشند، با این روش می توانند کاهش شدیدی در هزینه های سیستم حمل و نقل خود ایجاد کنند(Stalk et al., 1992).
    تمایل به کاهش هزینه های لجستیکی، سازمانها را وادار به بررسی رویکردهای سودمندتری در جهت مدیریت زنجیره تامین کرده است. سه مورد از اهرم های زنجیره تامین که هنوز به طور کامل یکپارچه نشده اند عبارتند از: بهینه سازی شبکه توزیع، ترکیب محوله ها و بارانداز متقاطع. اولین مورد با قدمت بیشتر در پی یافتن تعداد و بهترین محل برای تسهیلات می باشد. دومین مورد، ممکن است در نظر گرفته نشود، اما ترکیب محموله ها، باعث می شود که محموله های کمتر از بار یک کامیون(LTL) (Less Than Truck Load)به صورت محموله هایی در اندازه بار یک کامیون (TL) (Truck Load)در آیند. به عنوان مثال ترکیب محموله باعث شده است تا شرکت نابیسکو(Nabis Co.) هزینه های حمل و نقل خود را به نصف، سطوح موجودی را کاهش و تحویل به موقع را بهبود بخشد (Quinn,1997).
    بارانداز متقاطع، عمل دریافت کالا و پردازش سریع و در نهایت حمل مجدد آنها را انجام می دهد (با کمترین زمان پردازش و بدون انبارش). هدف بارانداز متقاطع کاهش هزینه و بهبود خدمات به مشتری از طریق جریان مستمر اقلام از مبدا به مقصد می باشد(Gumus & Bookbinder, 2004).
    در بارانداز متقاطع، حمل کالاها از طریق کانال¬های توزیع به صورت بارگیری کامل کامیون که بیانگر صرفه جویی در هزینه های جابجایی است، صورت می گیرد. قبلا، استفاده از ظرفیت کامل کامیون، سطح متوسط موجودی¬ها را در کانال¬های توزیع افزایش می داد. اما در بارانداز متقاطع، بدون افزایش متوسط سطح موجودی، همزمان کاهش اساسی در هزینه های جابجایی و سطح بالای خدمات ایجاد می شود. در حقیقت در بسیاری موارد، با این استراتژی سطح موجودی در انبار و به تبع آن هزینه های نگهداری کاهش می یابد. مزیت دیگر این استراتژی، کاهش زمان چرخه سفارش است که به بهبود انعطاف پذیری و پاسخگویی شبکه توزیع کمک می کند. این مزایا می تواند صرفاً از طریق موارد زیر حاصل گردد: (1) بررسی موثر جریان فیزیکی کالاها (2) گسترش تکنولوژی پیشرفته اطلاعات برای مدیریت جریان اطلاعات (3) استفاده موثر از ظرفیت کامیون (4) استفاده موثر از ابزارهای مدیریت و برنامه ریزی(Apte, & Viswanathan, 2000).
    شرکت¬های پستی (تحویل محموله) مانند فدرال اکسپرس (Federal Express)، که خدمات پستی یکپارچه ارائه می دهند، نمونه آشکاری از بارانداز متقاطع می¬باشند. در شرکت¬های پستی، هر آنچه که از فرستنده دریافت می شود، ابتدا مرتب و سپس به گیرنده ارسال می شود. بنابراین، به ندرت موجودی در سیستم نگهداری می شود. اقلام ورودی دائماً در حرکت هستند و اغلب آنها مرتب شده و در زمان کوتاهی به محل های مورد نظر ارسال می¬شوند.
    برای اینکه بارانداز متقاطع به درستی اجراء گردد، اقلامی که وارد انبار می شوند باید سریعا توسط خرده فروش-های مراکز توزیع مطالبه یا کشیده شده باشد. بنابراین، نرخ تقاضای اقلام در برنامه ریزی روزانه بارانداز بسیار حیاتی است. اگر تعادلی بین بارگیری ورودی و بارگیری خروجی وجود نداشته باشد، بارانداز متقاطع به خوبی اجرا نخواهد شد. از اینرو، اقلامی که بیشتر مناسب این استراتژی است، اقلامی هستند که دارای نرخ تقاضای تقریبا ثابت و پایدار می باشد(Apte, & Viswanathan, 2000). به عبارتی، اقلامی که باید فوراً مصرف شوند، در این دسته قرار می گیرند. برای اقلام فاسد شدنی و کالاهای سرد( یخ زده )، چون مشتریان نمی توانند از این کالاها به مقدار زیاد خریداری و نگهداری کنند، مجبورند به طور منظم خرید کنند (Gumus & Bookbinder, 2004).
    انبارداری و ترابری نیازمند محصولاتی است که دارای تقاضای ثابت و قابلیت پیش بینی زیاد باشد که به تبع آن، برنامه ریزی و اجرای بارانداز متقاطع برای چنین محصولاتی آسان تر است. این محصولات، در سطوح مراکز توزیع و خرده فروشی نیازمند ذخیره اطمینان¬های کمتری می باشند(Apte, & Viswanathan, 2000). عامل دیگری که در اهمیت کاربرد بارانداز متقاطع موثر است، سطح هزینه یک واحد کمبود موجودی یا هزینه فروش از دست رفته یک واحد محصول می باشد. بارانداز متقاطع، به طور ذاتی منجر به حداقل کردن سطح موجودی در انبار می شود و بدین وسیله سیستم را از هرگونه ذخیره های اطمینان محروم می کند. از طرفی، احتمال کمبود موجودی را در سیستم افزایش می دهد. به هر حال، اگر مزایای هزینه کاهش یافته جابجایی تحت بارانداز متقاطع بیشتر از هزینه افزایش یافته کمبود موجودی باشد، استراتژی بارانداز متقاطع توصیه می شود(Ross,1997).
    یکی از مهم ترین مواردی که در بارانداز متقاطع باید مورد توجه قرار گیرد و تاثیر زیادی بر هزینه های بارانداز متقاطع دارد، تعیین مسیر حرکت خودرو ها در محیط بیرونی بارانداز متقاطع می باشد، خودروها محوله های ارسالی از تامین کنندگان را جمع آوری کرده و به بارانداز متقاطع می آورند، همچنین محموله هایی که در بارانداز متقاطع دوباره با ترکیب جدید بسته بندی می شوند، به تولید کنندگان ارسال می گردند. در این بین مسئله مهم تعیین مسیری است که خودرو ها باید طی کنند، خودروها می توانند در یک مسیر راه شیری (Milk run) محموله چند تامین کننده را جمع آوری کنند و یا اگر میزان حجم ارسال تامین کننده بالا بوده و یا در فاصله ای دور تر از دیگر تامین کنندگان قرار داشته باشد، به صورت انفرادی در یک مسیر قرار گیرد .

    تفاوت بارانداز متقاطع با ارسال محموله به صورت مستقیم

    وقتی سفارش مشتری هدف به صورت ارسال مستقیم انجام می شود به این خاطر است که کل تقاضا تا حدی نزدیک به ظرفیت کامل کامیون(TL) و فاصله مستقیم از تولید کننده بسیار کمتر از فاصله غیر مستقیم است. اما اگر این فواصل تقریبا مساوی باشند، سفارشات به احتمال زیاد ترکیب شده و از طریق بارانداز متقاطع ارسال می گردد. برای تصمیم گیری بهتر، اجازه دهید کمترین مقدار لازم برای حمل به صورت مستقیم را برآورد کنیم.
    Cross-dock

    انواع بارانداز متقاطع در زنجیره تامین

    حداقل سه شیوه در مورد بارانداز متقاطع وجود دارد :
    • بارانداز متقاطع تولیدی(Manufacturing Cross-docking): به دو صورت می باشد. "بارانداز رایج"، کالاهای تکمیل شده فوراً از خطوط تولیدی به محل کامیون¬ها حرکت می کند یا "بارانداز آتی" کالاهای تولید شده برای ارسال¬های بعدی مرتب و دسته بندی می شوند.
    • بارانداز متقاطع مراکز توزیع (Distribution Center Cross-docking): بین باراندازهای "رایج/ فعال"، "رایج/ همان روز" و "آتی" تفاوت وجود دارد. در اولی، اقلام فورا در یک وسیله نقلیه بارگیری می شوند. در دومی، محصولات برای ارسال در روزهای بعدی به ترتیب بروی نقاله قرار می گیرند. بارانداز آتی شامل نگهداری اقلامی است که به صورت "رایج/ همان روز" تبدیل خواهند شد.
    • بارانداز پایانه (Terminal Cross-docking): محصولات از باراندازهای مختلف به یک پایانه تفکیک محصولات فرستاده می شود تا بارهای ترکیب شده را به مشتریان ارسال کند.

    طراحی فیزیکی بارانداز متقاطع

    باراندازهای متقاطع با توجه به کاربرد، محیط و محدودیت های آنها به اشکال مختلفی طراحی می گردند، بر طبق تحقیقات کد در سال 2000 تعداد بیشتر از 10000 بارانداز متقاطع در کشور آمریکا و کانادا وجود دارند، که بیشتر آنها به صورت مستطیل کشیده و باریک می باشند( I شکل)، همچنین برخی از باراندازها از قبیل شرکت حمل و نقل یلو(Yellow Transportation)، شرکت حمل و نقل ریدج شیکاگو به صورت L شکل می باشند، همچنین برخی از شرکت ها از قبیل مجموعه شرکت های فرایتوی(Freightways) و پورتلند از بارانداز های U شکل استفاده می کنند، همچنین شرکت های آمریکن فرایتوی(American Freightways)، آتلانتا (Atlanta) و جی ای از بارانداز های T شکل استفاده می کنند، شرکت های سنترال فریت(Central Freight)، دالاس، تی اکس(TX) از بارانداز های H شکل استفاده می کنند، و عده معدودی از شرکت ها از قبیل برخی از شرکت های نا آشنای دیگر از بارانداز های E (بارانداز یک طرفه شکل) استفاده می کنند.
    - بارانداز I شکل:
    عملیات هایی که در بارانداز متقاطع انجام می گیرد، به نیروی انسانی بسیاری نیاز داشته و بیشتر هزینه های مربوطه به نیروی انسانی به حرکت مواد بین درب ها اختصاص دارد، همچنین شکل بارانداز تاثیر زیادی بر میزان حمل و نقل در بارانداز متقاطع دارد. بر این اساس بیشتر باراندازهای متقاطع کوچک و I شکل می باشند. زیرا این طرح امکان جابجای مواد را از درب وصول کالا تا درب ارسال کالا از وسط بارانداز ممکن می سازد، لذا موجب کاهش هزینه های نیروی انسانی می گردد.

    - بارانداز T شکل:
    این بارانداز با توجه به فرضیات وجود انبار موقت و وجود چند در بارگیری در طرف های تخلیه و بارگیری طراحی شده است.
    Cross-dock

    - بارانداز U شکل:
    این بارانداز با توجه به فرضیات وجود انبار موقت و وجود چند در بارگیری در طرف های تخلیه و بارگیری طراحی شده است. این بارانداز بیشتر جهت افزایش تعداد سکوهای بارگیری در مساحت کمتر کاربرد دارد.
    Cross-dock

    - بارانداز E شکل (بارانداز یک طرفه):
    طراحی این بارانداز به صورتی است که در دو در، در یک طرف بارانداز قرار داشته باشند. این بارانداز با توجه به فرضیات وجود انبار موقت و وجود چند در بارگیری در طرف های تخلیه و بارگیری طراحی شده است.
    Cross-dock



    مراجع:

    Apte, U. M., Viswanathan, S. (2000), Effective Cross Docking for Improving Distribution Effciencies, International Journal of Logistics: Research and Applications, Vol. 3, No. 3, 291-302
    Ballou, R.H. (1999) Business Logistics Management, 4th Edn-New Jersey, Prentice Hall
    Hammer, M. (2004), Deep Change: How Operational Innovation Can Transfer Your Company, Harvard Business Review, Vol. 82. No.4. pp: 84-95
    Gumus, M., Bookbinder, J.H. (2004) Cross-Docking and its implication in location-distribution systems, Journal of Businuss Logistics, Vol. 25, No.2.pp 199-228
    Quinn, F.J. (1997). The Payoff. Logistic Management, Vol.36, No.12, pp.37-41
    Ross, J.R. (1997) Office depot scores major cross-docking gains, Stores, Vol. 79, No. 12, pp. 39- 40
    Stalk, G., Evans, P. Shulman, L.E. (1992). Competing on capabilities: the new rules of corporate strategy, Harvard Business Review, Vol. 70, No. 2, pp. 57- 69
    White, D.(1998) Asda floats shipshape supply plan, Supply Management, Vol.3,No.8,p. 15

    این مقاله توسط گروه آموزشی نشرعلم تدوین شده است و انتشار مجدد آن با ذکر nashrelm.com بلامانع است.
    لطفا نظرات و انتقادات خود را برای ما ارسال فرمایید